Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, niemniej jednak również przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy chodzi o dania oraz regionalne produkty.
prawdziwa włoska pizza w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary nieraz tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wyśmienitych regionalnych składników – turyści zazwyczaj poszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, jaki wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po reprezentatywnych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/bianca/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy poszukują oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą których mogą o wiele porządniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.