Autentyczna włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Włoskie restauracje to w kraju najpopularniejszy rodzaj gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, treściwe i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej wrażliwi goście próbują rzadsze potrawy – tortellini, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną restauracją włoską należy przyjrzeć się kilku elementom: czy miejsce korzysta z włoskich produktów, czy w karcie są też nie tak popularne włoskie potrawy, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków i potrawy z różnych miejsc kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wina włoskie
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać trunków. Kolacja we włoskim stylu z całą pewnością powinien obejmować również wino. Kieliszek alkoholu to we Włoszech typowa praktyka. Gdzie zjeśc w Krakowie Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie toskańskie bolgheri, kalabryjskie lamezia oraz marsala z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako faktycznie włoska, powinna mieć nie mały wachlarz win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę poznać indywidualność kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie podać nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film