Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród licznych możliwości, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz spora porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie potrawy
Typowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie dania
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. jedzonko Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, gnocchi, minestrone i liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film